Granátové jablko


Litujeme, ale v kategorii Granátové jablko se nenalézá žádné zboží.
Zkuste své hledání začít na úvodní straně.

Granátové jablko je aromatické ovoce se sladkokyselou chutí, plod granátovníku obecného (Punica granatum, jiný název marhaník granátový). Granátovníky jsou menší stromy rostoucí hlavně ve Středozemí.

Granátové jablko je až 10 cm v průměru velký plod se zakulaceným šestiúhelníkovým tvarem. Pod tlustou, tvrdou slupkou je šest až dvanáct pouzder, v nichž se ve sladkém červeném, bílém či růžovém rosolovitém míšku nachází semena. Celkový počet semen v jednom plodu zpravidla přesahuje 600.

Granátová jablka obsahují cca 77 % vody, velké množství sodíku, cukrů, z vitamínů jsou významně zastoupeny vitamín B a C, v menší míře pak i vitamín A.

Slupka granátového jablka a vnitřní přepážky mají vysoký obsah hořkých látek, např. kyseliny taninové, které mají obstipační (stavěcí) účinek. Jedlé části granátových jablek působí projímavě.

Z granátového jablka se využívá především štáva, ze které se dělá řada koktejlů a džusů, nejznámějším nápojem je orientální nealkoholický nápoj šerbet. Známý je také sirup grenadina, který se často používá v koktejlech. Dále se využívá ve studené kuchyni, kde se přidává do mnoha salátů, v teplé kuchyni se přidává především k drůbeži, grilovanému masu a rybám. V Asii se využívá i jako koření, k tomuto účelu se lépe hodí divoce rostoucí rostliny, především z úpatí Himálaje.

Granátová jablka se pěstují v celém Středomoří, Indii, Argentině, USA a po celé Asii. Za nejkvalitnější jsou považovány plody z Íránu. Sklizeň probíhá v září až listopadu, výjimečně i dříve.