Litujeme, ale v kategorii Hořec se nenalézá žádné zboží.
Zkuste své hledání začít na úvodní straně.
Hořec žlutý (Gentiana lutea L.), léčebné použití kořenů podmiňují hlavně glykosidicky vázané iridoidy - hořčiny, základem je amarogencin (amarogentin), jehož číslo hořkosti je asi 58 milionů, asi 2% glykosidického monoterpenu genciopikrosidu s číslem hořkosti asi 12 000, obsah 2%, genciopikrin, gentiamarin, gentiin, amaroswerin a amaropagin, potom jsou přítomna barviva - např. žlutý xantonový derivát gentizin, sacharidy (asi 5% trisacharidu gencianózy, menší množství disacharidu genciobiózy), asi 0,03% alkaloidů (např. gencianin, gencialutin), třísloviny, amid kyseliny nikotinové, sliz a pektin. Droga je téměř úplně bez škrobu (obsahuje rezervní fruktozan inulin).
Hořčiny všech druhů hořců patří k tzv. čistým hořčinám - amara pura. Již v ústech povzbuzují tvorbu slin a reflexně zvyšují tvorbu trávicích enzymů i žaludeční kyseliny. Současně zlepšují motilitu trávicího traktu. Po požití hořce bylo zjištěno zrychlení a zmohutnění střevní peristaltiky, tedy účinek velmi podobný účinku kondurangové kůry. Hořčiny působí i přímo na sliznici trávicího traktu, při čemž zvyšují sekreci v žaludku a ve střevech. Vysoká dávka hořčin zapříčiňuje podráždění a překrvení těchto sliznic. Glykosidy lokálně dráždí zažívací systém, aniž nějak působí na hladké svalstvo a CNS. Menší dávky zvyšují sekreci žláz CNS, velké dráždí sliznici. Glykosidy zlepšují chuť k jídlu. Droga je proto amarum-stomachikum. V terapeutických dávkách se doporučuje při anorexii spojené s nedostatečnou tvorbou slin i žaludeční šťávy a s dyspepsií, dále při chronických gastritídách s hypoaciditou (nedostatkem žaludeční kyseliny), při průjmech a na zvýšení sekrece žaludeční šťávy. Mimo to na zlepšení činnosti jater (hepatoprotektívum), žlučníku a žlučových cest. Glykosidy při použití extraktu zlepšují srdeční činnost. Dávkovat se musí opatrně, protože při silnější koncentraci předchází vlastnímu povzbuzení krátce trvající ochabnutí. Výhodné je, že se hořčiny v srdečním svalu nekumulují a snadno se vymývají. Hořčiny také zvyšují dráždivost zakončení sympatických nervových vláken a způsobují zlepšení krevního obrazu. Hořec se doporučuje při mdlobách a kolapsu pro povzbuzení krevního oběhu, na který působí reflektoricky přes jiné orgány.