Informace

Informace

Co nesmí obsahovat kvalitní přírodní kosmetika bio!

  • ropné produkty (např. minerální oleje)
  • žádné živočišné produkty (živočišné tuky, loje, mýdla)
  • žádné syntetické konzervační látky nebo antibiotika, která mohou mít negativní vliv na lidské zdraví (parabeny, fenoxyethanol, Triklosan, atd.)
  • žádné silikony (např. dimethicone a cyclomethicone), které vytvářejí příjemný sametový pocit na kůži, ale můžou být karcinogenní
  • žádné glykoly (propylen glykol, butylen glykol, atd.), které jsou často používány jako zvlhčující (atraktory vlhkosti ), ale ve skutečnosti jen vysušují pokožku, a jsou klasifikovány jako toxické a mutagenní. Místo nich se používá rostlinný glycerin.
  • polyethylen glykol (PEG) nebo sloučeniny polypropylenglykolu (PPG)
  • triethanolamin (TEA), diethanolamin (DEA), který reaguje s jinými látkami, nitrosaminy, které jsou karcinogenní – a žádné geneticky modifikované složky

 

Co by měla obsahovat kvalitní přírodní kosmetika bio?

  • Suroviny získané z rostlin, například extrakty, rostlinné vosky, rostlinné pryskyřice, oleje, vlákna, rostlinný glycerin, rostlinné tuky, a tresti.
  • Suroviny, které jsou získány z biologického pěstování nebo volně trhané je-li to možné.
  • Komponenty, které se získávají z rostlin nebo modifikované (esterifikovaný, hydrolýza, atd.) s cílem vytvořit stabilní a efektivní kosmetický přípravek, např. mastné kyseliny- estery.
  • Vitaminy a jejich deriváty.
  • Konzervanty, které mohou být nalezeny v přírodě, jako jsou enzymy, organické kyseliny a jejich soli.
  • Anorganické / minerální pigmenty, které mohou být nalezeny v přírodě, nebo organické pigmenty, které jsou získány z ovoce, zeleniny nebo rostlin.
  • Aroma vytvořená z éterických olejů a komponentů silic.

 

Nejpřesnějším vodítkem pro spotřebitele je INCI - International Nomenclature of Cosmetic Ingredients

Nejpřesnější informaci o obsahu zakoupené kosmetiky spotřebitel získá z přehledu složení (tzv. INCI - International Nomenclature of Cosmetic Ingredients). Jeho uvádění na obalu výrobku je povinné a řídí se několika pravidly. Všechny složky s obsahem nad 1 % z celkového obsahu výrobku se vždy řadí sestupně podle obsahu jednotlivých složek v konečném výrobku. Na konci přehledu se uvádí ingredience s obsahem menším než 1 %, již v libovolném pořadí. Rostlinné komponenty jsou označovány latinským názvem. Pokud produkt obsahuje parfém s rizikovými, byť i v přírodě se vyskytujícími, alergenními složkami, je povinností uvádět jejich výpis v koncentracích nejméně nad 0,01%).

Ačkoliv INCI názvosloví může nejprve působit hrozivě, spotřebiteli se základní orientace ve složení bez pochyby vyplatí. Informace o skutečném složení kosmetického prostředku, které touto cestou získá, jsou nezpochybnitelné. Na otázku, nakolik je výrobek skutečně „přírodní“, si pak mnohdy můžete odpovědět sami.

Přítomnost syntetického konzervantu ve výrobku vám prozradí názvy Imidazolydinyl Urea, 2-Bromo-2-Nitropropane-1,3-Diol, 5-Bromo-5-Nitro-1,3-Dioxane, Diazolydinyl Urea, DMDM hydantoin, Chlormethylisothiazolinon, Methylisothiazolinon nebo -paraben.

Silikonové deriváty poznáte podle zakončení –icone (př. Dimethicone).

Označení PEG, názvy končící na -eth, polyglycol, polysorbate, či copolyol (např.. PEG-100 Stearate, Steareth-21) se užívají pro polyethylenglycolové deriváty – syntetické emulgátory způsobující zvláčnění pokožky a zvyšující její propustnost.

Látky obsahující slovo chloro a bromo (př. Aluminium Chlorohydrate, Chloroacetamide, Bromochlorophene) představují syntetické konzervanty, barvy na vlasy a antiperspiranty.

Paraffin, Paraffinum Liquidum, Cera Microcristallina jsou ropné deriváty hojně používané jako přitučňující a viskozitní složky kosmetiky. Carbomer a látky obsahující slovo acrylate jsou syntetická zahušťovadla, často obsažená v gelech i krémech.

Mezi další syntetické látky v kosmetických prostředcích náleží náhrady přírodních olejů nebo parafínů – například Isopropyl Myristate nebo Isopropyl Palmitate.

Sodium Laureth Sulfate nebo Sodium Lauryl Sulfate jsou základními mycími a pěnícími složkami řady šampónů a jiných koupelových přípravků.

Propylene Glycol je často používané zvlhčovadlo a rozpouštědlo.

Syntetické UV filtry Ethylhexyl Methoxycinnamate, Butyl Methoxydibenzoylmethane jsou v přírodní kosmetice nahrazované tzv. minerálními filtry (oxidy zinku a titanu - Zinc Dioxide, Titanium Dioxide).

Parfum značí zpravidla syntetickou parfemaci (pokud není vysvětleno jako směs esenciálních olejů).

CENA ZA DOPRAVU

Cena poštovného

Při objednávce zboží nad 1.200,00 Kč bude odeslání objednávky ZDARMA
ROZDĚLENÍ
Napište nám

Nevíte si rady s výběrem přírodní kosmetiky? Napište nám.



Kontrolní kód
Košík

V košíku máte 0 položek
celkem za 0,- Kč

Vstoupit do košíku

SLEVA 25% !

SOUTĚŽTE S NÁMI !
Kalendář
Sestavuji aktuální kalendář ...
Doporučte nás

Zaujal Vás náš obchod a chcete na něj upozornit svým přátelům?


Kontrolní kód

Bazénový svět | Inkomo.cz | Martin Boubal - oficiální stránky cyklisty | Mateřská škola Zahrádka | Milevský autoservis | Najadashop.cz | Parfums24.cz