Legenda o bílém čaji Shou Mei (寿眉)
Legenda vypráví o líných Xiao bratřích, jež žili ve vesnici Nankeng. Tito bratři zdědili čajovou zahradu, se kterou si však nevěděli rady. Nevyznali se v metodách sklízení čajových lístků a ani se jim moc nechtělo je zpracovávat, které pro ně bylo taktéž složité. Vyrobit tak oolong či nějaký výtečný černý čaj bylo nad jejich schopnosti. Začali se vymlouvat, že chtějí ušetřit za uhlí, které se používá na topení nebo pečení při výrobě oolongů.
Jejich lenost a neschopnost vedla k tomu, že neuplatňovali žádné kroky zpracování čaje, které by zahrnovali zručnost a složité přípravy jako například pečení či rolování a podobně. Čajové lístky tak pouze rozložili na zem pod slunce, několikrát je promíchali a poté přesunuli do stínu. Vesničanům, kterým čajové lístky prodávali, připravený čaj tak zachutnal, že se začali doptávat, jak se vlastně lístky zpracovávají. Problém byl ovšem v tom, že když místní špehovali bratry při zpracovávání lístků pro tento výtečný čaj, tak v domnění, že používají složité metody zpracování, neobjevili nic a viděli jen, jak bratři rozprostřou lístky na bambusové rohože na slunce a poté je nechají chvíli ve stínu. Nikoho vůbec nenapadlo, že je to i to jediné, co bratři s čajovými lístky dělají.
I přesto, že je bílý čaj mnohdy považován za první čaj právě díky svému jednoduchému zpracování, tak dle této legendy se o první čaj nejednalo. A ať už to bylo tak či onak, čajové legendy jsou rozhodně zajímavé a poučné. Jen z této legendy je patrné například to, že ačkoliv se oba líní bratři vůbec nesnažili svůj postup zpracování čaje skrýt, tak ve zpracování čaje učeným lidem se nepovedlo přijít na „kloub“ jejich záhadné metodě právě pro její jednoduchost, která pro ně nebyla přijatelná coby celý proces zpracování čajových lístků.
Proč se čaji přezdívá obočí dlouhověkosti?
Při prohlížení suchých čajových lístků si můžete všimnout, že jsou tvaru spíše delšího a hlavně také zakrouceného jakoby do tvaru obočí. Proč ale dlouhověkost není přesně jasné. Jsou zemědělci, kteří tvrdí, že je to díky dobrým vlastnostem čaje, které zabraňují stárnutí. Jiní zemědělci naopak tvrdí, že je to díky dobrým vlastnostem čaje být dlouhodobě skladován.
Zajímavosti nakonec
- V provinci Fujian vybrali jednoho dne právě tento čaj jako hold či poctu císaři. Aby tak čaj Shou Mei odrážel právě tuto událost, přejmenovali ho na Gong Mei neboli pocta či hold obočí. Můžete se tak setkat s dělením Yin Zhen, Bai Mu Dan, Gong Mei a nakonec Shou Mei (či také Shou Mee).
- Jedno čínské rčení říká: “První rok čaj, třetí rok lék, sedmý rok poklad”
(一年茶、三年药、七年宝). - U více než 5letého čaje se tak můžete setkat i s označením Lao Bai Cha
(starý či archivní čaj). (老白茶 – Lao Bai Cha)