Rooibos

ENGLISH TEA SHOP Rooibos, čokoláda a vanilka Více informací SOIL ENGLISH TEA SHOP Rooibos, čokoláda a vanilka English Tea Shop Rooibos, čokoláda a vanilka 20 ks   Bylinkový ochucený čaj Rooibos, čokoláda a vanilka English Tea Shop kombinuje lehce nahořklou chuť čokolády s voňavou vanilkou a karamelově sladkým rooibosem. Čaj má… od 79
ENGLISH TEA SHOP Rooibos, granátové jablko a černý rybíz Více informací SOIL ENGLISH TEA SHOP Rooibos, granátové jablko a černý rybíz English Tea Shop Rooibos, granátové jablko a černý rybíz 20 ks   Červený čaj s granátovým jablkem a černým rybízem English Tea Shop je jak vzácný poklad pro všechny milovníky superpotravin. Superpotraviny jsou suroviny,… od 72
NUMI TEA Rooibos Více informací Akce Novinky EKOPRODUKT NUMI TEA Rooibos Numi Rooibos 18 ks Rooibos neboli červený čaj je ve skutečnosti bylinka, která pochází z jižní Afriky. Čaj rooibos patří k tradičním nápojům, je charakteristický svou sladkou chutí a výrazně červenou barvou, díky které… 129 od 110 -15%

Objevení možnosti užití byliny rooibos pro potřeby lidské civilizace nastalo na úsvitu 20. století v kapské provincii (Jižní Afrika). V roce 1904 se o rooibos začal zajímat ruský imigrant Benjamin Ginsberg a brzy v něm rozpoznal produkt, který má před sebou velkou budoucnost. Z Evropy si odnesl bohaté zkušenosti z obchodování čajem a ty také přenesl na do té doby neznámou bylinu. V roce 1930 jistý Dr. le Fras Nortier - známý lékař a milovník přírody – objevil řadu pozitivních účinků, které rooibos má na lidský organismus. Tím způsobil rozmach jeho pěstování na řadě zemědělských usedlostí v Jižní Africe. Výrazně se zvýšila produkce za 2. světové války, kdy černý čaj z Asie byl hůře dosažitelný. Po poválečném útlumu nastal v polovině 50. let znovu značný rozmach v pěstování i spotřebě, který se nezastavil ani na sklonku tisíciletí. Rooibos se pěstuje pouze na plantážích Jižní Afriky o celkové rozloze 25.000 hektarů.  Z této relativně nepatrné plochy se sklízí od ledna do dubna, dále zpracovává a poté distribuuje do celé řady zemí. Schopnost sklidit části stonku a lístků trvá u jednoho keře pouze 4-5 let, potom rooibos odumírá. Kyselina fenolová: působí proti plísním, bakteriím a virům. Váže vodu ve střevech, a proto podporuje působení dalších účinných látek v rooibosu obsažených. Toto je obzvláště důležité pro pacienty s průjmovými a zažívacími obtížemi. 

Minerály v rooibosu
Díky svému vysokému obsahu minerálů se rooibos výtečně hodí jako nápoj pro sportovce v Jižní Africe je takto velmi často využíván. Hlavním důvodem je nebezpečí značného úbytku minerálů v těle díky pocení a zrychlené látkové výměně. Tímto se značně snižuje výkonnost a zvyšuje se pravděpodobnost svalových křečí. Popíjením chladného čaje z rooibosu před sportovními výkony, během nich
a poté při odpočinku lze uvedená nebezpečí eliminovat. Dá se tedy říci, že takto lze plně a zároveň zdravěji nahradit tzv. isotonické nápoje, které mnohdy obsahují kromě velkého množství cukru také barviva, aromata a další přísady.
Rooibosové plantáže jsou umístěny Minimálně 450 m nad mořem. Základní podmínkou pěstování je dostatek srážek, žádný mráz a lehce kyselé půdní prostředí.

Nejdůležitější obsažené látky 
Železo: je prevencí proti chudokrevnosti, rooibos jej obsahuje v obzvláště dobře vstřebatelné formě. Zejména důležité je pro těhotné a kojící ženy a také pro sportovce.
Fluor: působí účinně proti zubnímu kazu a posiluje zubovinu. Proto je důležitý nejen pro starší lidi, ale působí jako ochrana pro všechny, kdo mají se zuby problémy.
Měď: je důležitá pro vstřebávání železa a vitaminu C, její přísun je důležitý proto při nachlazení a v období rekonvalescence. 
Sodík a draslík: velmi vhodná kombinace pro podporu růstu svalové tkáně. Důležitá pro sportovce a pro osoby se zvýšenou spotřebou minerálů.