Použité ingredience jsou pouze z přírodních zdrojů a přispívají k dobré stravitelnosti Hrašky. Narozdíl od Hrašky pikantní má snížené množství koření, soli a je zcela vynecháno chilli a česnek. Hraška jemná je proto… Více informací
Použité ingredience jsou pouze z přírodních zdrojů a přispívají k dobré stravitelnosti Hrašky.
Narozdíl od Hrašky pikantní má snížené množství koření, soli a je zcela vynecháno chilli a česnek. Hraška jemná je proto vhodnější pro děti a některé diety.
ZDRAVĚJI NAHRADÍ:
Neobsahuje lepek, cholesterol, glutaman sodný, konzervanty ani barviva.
Neobsahuje GMO.
ŘÍZKY – zeleninové, sýrové, houbové atd.
(4 porce)
• smícháme 80 g Hrašky se 120 ml vody na těstíčko (hustoty řidší hořčice)
• naporcujeme 300 g zeleniny
• kousky zeleniny namáčíme v těstíčku
• klademe je do rozpáleného oleje
PLACKY – zeleninové, sýrové, houbové aj. nebo jejich směsi
(4 porce)
• smícháme 140 g Hrašky pikantní se 250 ml vody na těstíčko
• nakrájíme (nastrouháme) 200 g zeleniny
• nakrájenou zeleninu vmícháme do těstíčka (hustota jako na lívance)
• placky smažíme v horkém oleji nebo je pečeme v troubě na plechu
POMAZÁNKY
• pro osobu použijeme 10 g Hrašky na cca 50 ml vody
• těstíčko rozmícháme s vodou a zvolna vaříme na hustou kaši 20 min.
• po vychladnutí našleháme s tukem 20 g na osobu (olej, máslo apod.)
• dochutíme nakrájenou cibulí, kyselou okurkou a přidáme buď třený česnek, nastrouhaný křen anebo nakrájenou papriku, rajce, mrkev, celer apod.
DRESINKY
• základ dresinku připravíme jako u pomazánky. Použijeme však na 5 g Hrašky na 25 ml vody
• po vychladnutí našleháme s jogurtem nebo kyselou smetanou
• dochutíme nakrájenou cibulí, kyselou okurkou a přidáme kopr, bylinky, česnek apod.
ZAHUŠŤOVÁNÍ OMÁČEK, ŠŤÁV, GULÁŠŮ APOD.
• pro osobu použijeme 10 g Hrašky na cca 120 ml omácky
• Hraškou můžeme nahradit mouku úplně nebo jen částečně. Hrašku i mouku je vždy potřeba vařit minimálně 20 minut
• Hrašku lze používat k přípravě bešamelových omáček
ZAHUŠTĚNÍ POLÉVEK – zeleninové, bramborové, gulášové (4 porce)
• vrchovatou polévkovou lžíci Hrašky (30 g) nasypeme do 1,5 litru vlažné polévky a zamícháme
• vaříme cca 20 minut
VE SLANÝCH TĚSTECH (cca 30 g za jedno vejce = asi 1 polévková lžíce)
• Hrašku smícháme s moukou a těsto dále zpracováváme, jak jsme zvyklí.
• Hrašku přidáváme do:
– kynutého testa (knedlíky, slané pecivo)
– bramborového testa (noky, knedlíky aj.)
V KARBANÁTCÍCH – zeleninových, sýrových apod. (4 porce – Hraška pikantní / jemná)
• smícháme 250 g Hrašky s 300 g nastrouhané zeleniny a podle potřeby přidáme vodu
• z těsta tvarujeme karbanátky (můžeme obalit ve strouhance)
• karbanátky smažíme v horkém oleji čipečeme na plechu v troubě
PŘI ZAPÉKÁNÍ – těstovin, brambor, zeleniny apod.
• Hrašku rozmícháme ve vodě, osolíme a povaříme 20 minut na mírném plameni, až vznikne hustá bešamelová omáčka
• můžeme dochutit muškátovým oříškem, oregánem apod.
• vzniklou omáčkou přelijeme zapékané jídlo a ještě dopečeme v troubě
MOZEČEK, LEČO, ŠPENÁT APOD.
• Hrašku rozmícháme ve vodě, osolíme a povaříme 20 minut na mírném plameni, až vznikne kaše
• přidáme uvařený květák nebo podušené papriky a rajčata nebo mražený špenát
• promícháme a podle potřeby povaříme a dochutíme
• chutnejší je, když Hrašku povaříme s osmahnutou cibulkou a Mahá kořením
HRAŠKA
Česká republika
Hraška je unikátní český výrobek, ve kterém se snoubí lahodná chuť a skvělé výživové vlastnosti.Tohoto výsledku je dosaženo bez přídatných látek. Hraška neobsahuje lepek, cholesterol, glutaman sodný, konzervanty ani barviva.
Hraška má snížený obsah sodíku, který je nahrazen draslíkem (40% draslíku a 60% sodíku). Má nízký glykemický index a dobrou antioxidační aktivitu. Pro svůj vysoký obsah vlákniny, železa, zinku a hořčíku je vhodná jako prevence proti civilizačním chorobám, včetně zvýšené hladiny kyseliny močové v krvi.