Cucurbita Pepo - Dýně obecná v kosmetice

Tykev obecná (Cucurbita pepo), nazývaná také tykev turek nebo dýně obecná, je druh z rodu tykev. Tento druh dýně pochází ze Střední Ameriky. Dochovaná semena pocházejí z období 5000 př. n. l., tedy patří mezi nejstarší kulturní plodiny.

Jedná se o jednoletou rostlinu keříčkového vzrůstu. Velké jednodomé květy jsou žluté barvy.

Dýně je bohatá na vitaminy, minerály, stopové prvky a vlákninu. Je velmi vhodná jako doplněk při dietě. Napomáhá hubnutí a dodává tělu všechny důležité prvky, které jsou nutné k jeho bezproblémovému fungování. Významnými složkami dýně jsou také antioxidační karotenoidní sloučeniny lutein a zeaxantin, které napomáhají prevenci rakoviny a chrání kůži před škodlivým působením UV záření. Dýně je bohatá na draslík, hořčík a zinek. Semena tykve obecné mají vysoký obsah bílkovin, esenciálních mastných kyselin a vitaminu E a betakarotenu. Ze semen se lisuje dýňový olej, který snižuje cholesterol, pomáhá při poruchách prostaty, zánětech močových cest a napomáhá zlepšovat celkovou imunitu organismu. Působí dobře proti střevním parazitům a podporuje správné funkce trávicího systému.

V kosmetice se dýňový olej používá hlavně kvůli svým protizánětlivým vlastnostem. Má výborné účinky v oblasti pleťové a vlasové péče. Působí antioxidačně a zlepšuje vylučování škodlivin z pleti. Napomáhá obnově kožních buněk a zlepšuje hojení poškozené pleti. Mírní viditelnost vrásek a jizev a je vhodný pro suchou a stárnoucí pleť. Bývá součástí pleťové i tělové péče, přidává se do krémů proti striím a celulitidě, dobře zajizvuje, chrání pokožku před mechanickým poškozením, činí ji pružnější a odolnější. Stará se o vyváženou hydrataci pleti. I vnitřně pomáhá dýňový olej zlepšovat stav pokožky, vlasů a nehtů, zabraňuje jejich lámání a vysušování, podporuje jejich pevnost. Zamezuje vypadávání vlasů, udržuje zdravou vlasovou pokožku, stimuluje a vyživuje vlasové folikuly.