DEMETER
Certifikace DEMETER je udělována po splnění řady kritérií ještě nad rámec ekologického zemědělství. Užívání této značky je podmíněno velmi přísnými kontrolami, které dohlíží na celý proces od kontroly půdy, přes pěstování rostlin a plodin, kontrolu surovin, šetrné zpracování přírodních surovin pro výrobu kosmetiky, ruční produkci samotných kosmetických produktů, využití pouze šetrných a recyklovatelných obalů až po ochranu přírody a přírodních zdrojů během celého procesu zpracování surovin a výroby biodynamické kosmetiky.
Kdybychom měli jít do detailů, měli bychom materiálů na celodenní přednášku, kde by bylo možné představit rozdíly mezi komerční kosmetikou, obecnou bio kosmetikou a biodynamickou kosmetikou s certifikací Demeter, mezi jejichž výrobci je dieNikolai bezkonkurenční jedničkou.
- Přírodní složení produktů
V kosmetice nenajdete tyto látky: minerální oleje, látky na bázi ropy, benzen, hexan, fenoly, propylenglykol, butylenglykol, EDTA, DTPA, APEO, LAS-MES, halogenovaná rozpouštědla, části nebo tkáně mrtvých zvířat, či jakékoliv karcinogenní látky, ani žádné syntetické zvýrazňovače chuti, barvy či vůně.
- Biodynamické zemědělství
Minimálně 90% kosmetického výrobku musí tvořit suroviny biodynamického zemědělství.
- Netestováno na zvířatech
Produkty nejsou v žádném případě testovány na zvířatech.
- Ochrana přírody
Nejen během produkce a zpracování, ale i u obalů ani jiných součástech produktu nesmí být např. žádným způsobem využívány dřeviny vypěstované na jiném kontinentě (např. dřevo tropických dřevin). Důraz je kladen na maximálně efektivní a udržitelný způsob balení produktu (pro balení výrobku je např. zakázáno použití chlóru).
- GMO Free
Produkty s certifikací Demeter neobsahují žádné GMO (geneticky modifikované organismy).
Co znamená logo Demeter?
Označení najdete nejčastěji na potravinách, kosmetických produktech a oděvech, které splňují přísné biodynamické standardy pro trvale udržitelný rozvoj. Logo Demeter je mezinárodní ochrannou značkou zboží, které neobsahuje zdraví a přírodu ohrožující složky a i při jeho výrobě byly dodrženy zásady ochrany životního prostředí. Produkty označené logem Demeter najdete po celém světě, nejrozšířenější jsou v Německu a v Rakousku.
„Praotcem“ certifikace Demeter je rakouský doktor a filozof Rudolf Steiner – všiml si, že rostliny mají více síly a živin v závislosti, kdy a jak se sbírají a jaká hnojiva se používají. Proto od roku 1924 přednášel a rozšiřoval tento koncept biodynamického zemědělství. Jeho principy poté úspěšně testovala řada zemědělců a farmářů po celém světě a v roce 1928 vznikla oficiálně certifikace Demeter a šířila se do dalších států. Nejde jen o ekologické a udržitelné hospodaření v souladu s přírodou, ale s celým vesmírem. Výsadba, sklizeň i následné zpracování se orientuje dle znalostí zákonů přírody a optimálního postavení měsíce, slunce i hvězd tak, aby rostliny v sobě obsahovaly co nejvíce účinných látek.
90letá historie - od jedné přednášky do 54 zemí světa
Kdo stojí za certifikátem Demeter? Rakouský pedagog, filosof a esoterik Rudolf Steiner uspořádal v roce 1924 sérii revolučních přednášek o vlivu zemědělských postupů na produkci potravin. Popsal biodynamické zemědělství, jehož principy v nadcházejících letech testovala v praxi řada zemědělců a farmářů. Výsledky byly skvělé.
Vývoj pak dostal rychlý spád. V roce 1931 existovalo už 1 000 biodynamických farem. Nové postupy se šířily do dalších zemí. V roce 1939 vznikla biodynamická asociace až na Novém Zélandu. Ve spolupráci s výzkumnými odděleními německých univerzit a celosvětovými organizacemi se započal odborný výzkum, to bylo v roce 1952. V roce 1999 zdobilo logo Demeter přes 3 500 produktů a Demeter se stává největším zástupcem organických produktů celosvětově. V roce 2017 splňuje limity Demeter více než 5 000 farem v 54 zemích.
Biodynamické zemědělství – magie nebo tradice našich předků?
Biodynamické zemědělství je hospodaření s půdou a přírodními zdroji, které je protikladem drancování přírody a chemického hnojení. Bere ohled na přirozené cykly a dlouhodobou udržitelnost. Hlavní pravidla vycházejí z ekologie, používání přírodních hnojiv a etického přístupu.
Na biodynamickém zemědělství je nejzajímavější hospodaření podle kosmických procesů – vlivu planet, hvězd, Měsíce a Slunce, a použití měsíčního kalendáře, který z těchto fází vychází. Nejsou právě toto postupy, které využívali naši předci ve svých zemědělských začátcích?